top of page
Maria Pavlou

Πληρωμή λογιζόμενης διανομής μερίσματος για το έτος 2021 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία πληρωμής για την λογιζόμενη διανομή μερίσματος για το φορολογικό έτος 2021 είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.


Υποχρέωση πληρωμής

Η λογιζόμενη διανομή μερίσματος αφορά τα κέρδη Εταιρειών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και αποδίδονται σε μετόχους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Κύπρο.


Οι πρόνοιες ισχύουν όταν μια εταιρεία φορολογικός κάτοικος Κύπρου δεν έχει διανείμει τουλάχιστον το 70% των κερδών της μετά από φόρους (όπως αναπροσαρμόστηκαν για σκοπούς λογιζόμενης διανομής) εντός δύο ετών από το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο σχετίζονται αυτά τα κέρδη. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αδιανέμητο μέρος αυτών των προσαρμοσμένων κερδών υπόκειται σε Αμυντική Εισφορά 17% και Γεσυ 2.65%.


Πρόστιμα

Η καθυστερημένη πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών Άμυνας και Γεσύ υπόκειται σε τόκο βάση του τρέχον επιτοκίου 2.25% ετησίως και σε πρόστιμο 5% επί του οφειλόμενου φόρου. Επιπρόσθετο πρόστιμο 5% επί του οφειλόμενου φόρου μπορεί να επιβληθεί εάν ο φόρος παραμείνει απλήρωτος δύο μήνες μετά τις παραπάνω ημερομηνίες λήξης.




bottom of page